Här har vi samlat matnyttig information för dig som är nuvarande eller blivande hyresgäst hos oss, sådant som vi märker att våra hyresgäster ofta frågar om. Hittar du inte svar på dina funderingar så är du välkommen att kontakta oss.
Nu lanserar vi en boendeapp för att underlätta i vardagen och göra din boendeupplevelse ännu bättre.
Från den 19 mars kan du som boende hos oss ladda ner vår boendeapp.
I vår app kan du bland mycket annat kan ta emot viktig information från oss, skicka in felanmälningar digital och ta emot och betala avier. Dessutom finns viktiga dokument kopplade till ditt boende samlat I appen, du kan kommunicera med grannar och boka gemensamma utrymmen. Det finns även noggrant utvalda boendenära tjänster som vi hoppas du har glädje av.
Har du en iPhone så kan du scanna QR koden & följa instruktionerna för att ladda ner appen.
Eller gå direkt till appen i apple app store.
Har du en android-telefon så hittar du appen här.
Om du inte ska bo i din bostad under en tidsbegränsad period kan du i vissa fall hyra ut bostaden i andra hand. Du behöver alltid tillstånd från oss för att få hyra ut lägenheten i andra hand. Andrahandsuthyrning godkänns endast om särskilda skäl finns.
Det är viktigt att vi får in kontaktuppgifter på hyresgästen som ska bo i andra hand och hur lång tid andrahandsuthyrningen ska löpa samt vad skälet till andrahandsuthyrningen är.
Förstahandshyresgästen är under hela uthyrningsperioden fullt ansvarig för lägenheten. Som förstahandshyresgäst ansvarar du för att hyran betalas i tid, att andrahandshyresgästen inte orsakar störningar och att bostaden inte blir skadad under andrahandsuthyrningen.
Tänk på att ta hand om din balkong eller uteplats så att den ser trevlig och välskött ut både för dig själv och dina grannar.
Blomlådor eller dylikt får inte hängas utanför balkongen p g a risk för fall som kan leda till allvarliga skador. Tänk också på att endast el-grill får användas på balkong eller uteplats samt att man inte får slänga ut fimpar, skräp m.m. Rökning är inte tillåten på balkongen.
Mattor ska ej skakas från fönster eller balkong då det vållar dina grannar obehag.
Det är inte tillåtet att måla balkongen/uteplatsen eller göra hål för att fästa saker på balkongräcke eller fasad. Råttor och möss lockas av spilld mat och därför är det inte heller tillåtet att mata fåglar vare sig från balkongen eller på uteplatsen.
Om det börjar brinna – Rädda – Varna – Larma – Släck
Rädda dig själv och andra i din närhet. Stäng dörrar efter dig, det fördröjer både brandens förlopp och den farliga rökens spridning.
Om det brinner i din egen lägenhet ska lägenheten utrymmas. Om möjligt stäng in branden. Det är viktigt att du stänger din lägenhetsdörr när du utrymt så att brand och rök inte sprider sig ut i trapphuset.
Om det brinner någon annanstans och du upptäcker rök i trapphuset ska du stanna i din lägenhet och hålla dörren stängd. En lägenhet ska motstå en brand i ungefär en timme.
Använd inte hissen när det brinner. Om du inte kan utrymma genom trapphuset ska du invänta hjälp från räddningstjänsten.
Fastighetsägaren tillhandahåller en brandvarnare till samtliga lägenheter. Det åligger hyresgästen att kontrollera brandvarnarens funktion under tiden man bor i lägenheten och vid behov byta batteri. Saknar du en brandvarnare eller vid fel på brandvarnaren gör du en felanmälan.
Installation av lås, antenner, diskmaskin, tvättmaskin, balkongskydd m m är inte tillåtet utan skriftligt godkännande av hyresvärden. Alla installationer måste ske fackmannamässigt och skall anmälas till oss för besiktning. Observera att du är ansvarig för eventuella skador som uppstår inklusive följdskador som t.ex. vattenskador.
El-abonnemang tecknas och betalas av dig som boende med valfri leverantör. För att vara säker på att ha el vid inflyttning bör du anmäla din nya adress senast två veckor före inflyttning. Glöm inte att avsluta el-abonnemanget vid avflytt.
Vi målar i lägenheterna med skäliga intervaller. Önskar du måla eller tapetsera om själv så tänk på att om arbetet är dåligt utfört eller om färgen/tapeten anses vara extrem kan du bli ersättningsskyldig den dag du flyttar. Kontakta oss gärna om du är osäker på vad som är tillåtet att göra i ditt boende.
Du får borra i väggar för att hänga upp exempelvis tavlor, hyllor eller en platt-tv i normal omfattning. Om du borrat väldigt många hål anses det som onormalt slitage och du blir återställningsskyldig, vilket innebär att hålen måste spacklas igen och rummet målas om.
Du får inte borra eller göra hål i badrummet eftersom det förstör tätskiktet, vilket kan orsaka fuktskador. Tänk på att endast borra eller spika på dagtid så det inte stör dina grannar.
Felanmälan sker i första hand genom boendeappen AVY (som du enkelt laddar ner via din mobiltelefons appbutik). I andra hand kan felanmälan göras via https://hem.dinhyresvard.se
För frågor och information samt felanmälan så är ni även välkomna att kontakta oss på kontaktuppgifterna för respektive ort.
Uppsägningstiden för ett lägenhetskontrakt är tre hela kalendermånader och börjar vid månadsskiftet efter att din uppsägning kommit till oss på ThuleHus.
Till exempel: Du säger upp din lägenhet 15 januari. Uppsägningstiden börjar då 1 februari och är tre månader, det vill säga till och med 30 april.
Vid dödsfall gäller 1 månads uppsägningstid.
När du har sagt upp din lägenhet så bokar vi en förbesiktning där vi tittar på lägenhetens skick och på eventuella skador. När det är dags för dig att flytta ut så gör vi en avflyttningsbesiktning och då ska lägenheten vara tömd och städad. Tänk på att tillhörande balkong/uteplats och förråd också måste tömmas och städas.
Samtliga nycklar till lägenheten ska lämnas in senast kl. 12:00 första vardagen efter att ditt kontrakt har gått ut.
När du flyttar ska allt vara rent och prydligt – nästa hyresgäst ska kunna flytta in utan att behöva städa först. Glöm inte balkong och förrådsutrymmen, garage och eventuella andra biytor. Du kan antingen städa själv eller anlita en städfirma som hjälper dig.
Tänk på att om lägenheten inte är välstädad måste vi debitera dig för städkostnader. För mer information om hur flyttstädningen ska utföras, se blankett .
Ert hem är er trygga plats, och vi vill se till att det förblir så! Därför vill vi betona vikten av att ha en aktiv hemförsäkring, vilket är obligatoriskt enligt ditt hyresavtal med oss. En hemförsäkring ger ert hem skydd mot oväntade händelser som brand, vattenskador och inbrott. Den är även avgörande om ni oavsiktligt orsakar skador på era grannars egendom. Om ni inte redan har en hemförsäkring så uppmanar vi er att teckna en redan idag! Du kan enkelt och smidigt teckna en hemförsäkring här direkt i appen, det tar endast några minuter. Vi bryr oss om er säkerhet och hoppas att ni också gör det.
Det är viktigt att hyran betalas i tid. Du kan betala hyran på olika sätt. Ett smidigt och kostnadsfritt sätt att betala är att använda autogiro eller betala via boendeappen Avy.
Med autogiro dras hyran automatiskt från ditt konto. Anslut dig smidigt till autogiro via din internetbank eller genom att maila oss clearingnummer, bankkonto-nummer samt vilken bank du har. Den sista vardagen i månaden dras hyresbeloppet från ditt bankkonto.
Hyresavier lämnas ut eller skickas med e-post månadsvis. Har du autogiro skickar vi endast ut avier då hyran ändras. Vid för sent inbetald hyra debiteras dröjsmålsränta.
Vid allvarliga/akuta fel och efter kontorets öppettider se här för respektive ort vart du ska vända dig.
Behöver du extranycklar eller taggar? Eller har du tappat någon av dina nycklar och behöver göra ett lås/cylinderbyte? Gör en felanmälan så kontaktar vi dig.
Om du har låst dig ute på kvällen eller helgen tar du kontakt med jouren. Telefonnummer till jouren hittar du på anslagstavlan i trapphuset eller på vår hemsida thulehus.se
Parkering får endast ske på markerade platser och naturligtvis endast på den plats du själv hyr. På vissa fastigheter krävs p-kort. De hyresgäster som detta gäller för har fått information.
Hyresvärd ansvarar ej för persienner i lägenheterna.
Rökning ska ej förekomma i lägenheten. Kostnader relaterade till rökning kommer att debiteras hyresgästen.
Du får heller inte röka i trapphuset eller i andra gemensamma utrymmen så som tvättstuga, hiss och entré.
Upptäcker du att du har ovälkomna skadedjur hemma så kontakta oss direkt genom att göra en felanmälan. Det är vanligt med skadedjur och de kan hamna i huset på flera olika sätt. De kan ha följt med bagage vid resor, varor du har handlat eller möbler du har köpt.
Men alla kryp räknas inte som skadedjur, tex. myror, spindlar, silverfiskar, bananflugor, men dem är inte så roliga att ha hemma.
Genom att städa så kan du hålla vissa skadedjur på lite avstånd. Plocka ur köksskåp och lådor och torka rent. Dra även ut spisen och torka bakom. Om du varit ute och rest, titta noga på kläderna när du packar ner eller upp dem i väskan och tvätta allt när du kommer hem. Köper du direktimporterade matvaror bör du vara uppmärksam på att inga insekter kommer med varorna.
Att källsortera ditt avfall så det kan återvinnas spar både energi och resurser och är ett enkelt sätt att göra skillnad. Det är allas ansvar att se till att soprummen är prydliga. Var noga med att slänga rätt saker på rätt ställe i soprummet. Om man sorterar fel kan det innebära onödiga kostnader.
Du får inte slänga grovsopor, elektronik, batteri, möbler, glödlampor med mera i soprummet. Det måste du själv lämna på en återvinningsstation.
Tips! Vill du slippa reklam i brevlådan så sätt upp en lapp med text som "önskar ej reklam, tack", då slipper du sortera och slänga det.
Vår ambition är att det ska vara lugnt och trivsamt i våra hus, oavsett tid och dag. Vissa ljud måste dock du som hyresgäst ha överseende med ex hushållsmaskiner, steg och röster.
Om du upplever att dina grannar stör t ex genom hög musik, bråk och skrik kontaktar du kontoret. När du anmäler störningen till oss råder tystnadsplikt och du har alltid möjlighet att vara anonym gentemot den störande hyresgästen.
Det är inte tillåtet att upprepade gånger störa sina grannar, vara hotfull eller inte sköta sin lägenhet. Enligt lag kan den som stör och inte rättar sig efter tillsägelser till slut bli uppsagd.
Trapphus skall hållas fria från cyklar, barnvagnar, leksaker, egna mattor, skräp mm. Trapphuset är en utrymningsväg och får ej blockeras. Ambulans och räddningstjänst måste ha fri väg om olyckan skulle vara framme.
Om ett föremål står i vägen för utrymning så har vi som fastighetsägare rätt att ta bort föremålet direkt. Då ansvarar du som kund för att hämta föremålet på anvisad plats.
Tvättstugan är en viktig plats i huset som används av många. Alla som använder tvättstugan har ansvar för att hålla den städad. Lämna den därför alltid ren och fräsch och anmäl direkt om något inte fungerar som det ska i tvättstugan.
Tänk på att hålla dina tvättider och att rengöra den utrustning som du använt. Sopa och torka golvet och släng tomma förpackningar. Kontrollera att du inte glömt kvar något samt att belysningen i tvättstuga och torkrum är släckt innan du lämnar den.
Husdjur får inte vistas i tvättstugan. Här gäller den gamla trivselregeln: Lämna tvättstugan i samma fina skick som du själv vill finna den i!
ThuleHus AB
Östermalmsgatan 87E
114 59 Stockholm